Duyurular: Parical Ampul’e Uygulanan İlaç Geri Çekme İşlemi HakkındaEczacı Yerleştirme Sistemi (EYS) 2021 Yılı 1. Dönem Yerleştirme Başvurusu HakkındaBÖLGE ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NAVergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair TebliğCovid-19 Tanısı Konan Kamuda Görevli Meslektaşlarımıza Destek HakkındaEczacı Yerleştirme Sistemi (EYS) Duyurusu HakkındaÖNEMLİ - COVID-19 Aşılama Programı HakkındaMevsimsel Grip Aşıları HakkındaAşılar Hakkında Bilinmesi Gerekenler BroşürüBeşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik2020 Eylül Ayı Sağlık Ödemeleri HakkındaMedikal Ürünler Komisyonu Toplantısı HakkındaKırmızı ve Yeşil Reçeteye Tabi İlaçların Veteriner Hekimlerce İstisnai Reçetelendirmesinde Dikkat Edilecek Hususlar Hakkında12-13 Aralık 2020 Tarihlerinde İstanbul’daki Eczanelerimizin Mesai Saatleri HakkındaYakın Temaslıların Karantina Süresinde Değişiklik YapıldıRanitidin İçeren Ürün Partilerine Uygulanan Geri Çekme İşlemi HakkındaGeri Çekme İşlemi HakkındaBu Kararı Kabul Etmiyoruz2021 Yili Nöbetleri HakkindaEndikasyon Disi Izin Belgeleri Hakkinda

CİRO PRİMİ VE ECZACI ODASI İLİŞKİSİ

Yazar : Ecz.MERİ KOLUAÇIK - 30.12.2019 1887 Görüntülenme
CİRO PRİMİ VE ECZACI ODASI İLİŞKİSİ

Ciro primi ile eczacı odasının ne ilişkisi var demeyin çünkü yok, en azından şimdilik.

Nedir bu ciro primi?

Kaba tabirle eczanenin yaptığı ciro üzerinden depo tarafından uygulanan bir ıskontodur, bir ödüllendirme biçimidir.

Ciro priminin detaylarına biraz yakından bakalım.

Ciro primine hangi ürünler dahildir? Yaygın inanış 1. 2. 3. kademe ürünlerin dahil olduğu yönünde ama kesin bir bilgi yok. 1. 2. 3. kademede yer alıp vadesi 90 gün olmayan ürünlerin ciro primine dahil olmadığı yönünde söylentiler var. Ancak tüm bu detayları ne yazık ki yalnıza depolar biliyor, eczaneler bilmiyor ilginç. Depoların yılın başında taahhüt ettikleri hizmet, iskonto ve ciro primlerinin karşılıklı olarak imza altına alındığı bir sözleşme eczanelerin elinde bulunmuyor. Mevcut olduğu söylenen sözleşmeler de sözlü olarak yapılan anlaşmanın tüm detaylarını içermiyor. Bu nedenledir ki çıkarları doğrultusunda vadeleri geri çekebilen depo ne müşterisi olan eczaneyi ne de ticari ahlakı göz önünde bulundurmuyor.

Bu kriterlerin tamamının bilindiğini varsayalım. Deponun hesapladığı ciro priminin doğruluğunu teyit etmek için elimizde bir veri var mı? Ne yazık ki yok. Deponun doğru hesaplayacağının garantisi var mı? Ne yazık ki yok. Deponun verdiği sözde duracağının garantisi olmadığı gibi…

Peki ciro primini fatura altına iskonto almak mı yoksa belirli periyotlarla fatura kesmek mi?

Fatura altına iskonto aldığımızda iskonto doğrudan fatura altına yansıdığı için KDV ekleyerek ek bir fatura kesmemiş oluyoruz sanırım en iyi tarafı da bu. Ancak ciro primleri için belirli bir alım oranı veya tutarı üzerinden anlaşma sağlanır. Peki bu anlaşma kriterini eczane sağlamadığında ne olur dersiniz? Eczaneye verilen iskonto için depo fatura keser. Buraya dikkatinizi çekmek isterim ilaç yoklarını sıkça yaşadığımız bu dönemde depo tüm ilaçları elinde bulundurmayı taahhüt ediyor mu? Bulundurmadığı, sevkiyatta geciktiği veya bilinçli olarak kesmediği (eczane için bir kontrol mekanizması yok) durumda bu anlaşmanın depo için bir bağlayıcılığı var mı? Bu sorunun cevabını sanırım siz verirsiniz.

Ciro primini 6 aylık periyotlarla fatura kesmek suresiyle aldığımız zaman ise toplam ciro zaten bellidir ve hesaplanır. Ancak belirtilen ciro primi için fatura kesme gerekliliği vardır. Faturaya ilave edilen KDV ile ciro priminde değer kaybı yaşanır. Bu kayba ilave olarak paranın zamansal olarak değer kaybı da söz konusudur. Bu konuda genel uygulama şöyle; 12. ayın sonunda ilk 6 ayda aldığımız ürünlerin toplam cirosu hesaplanır ve ciro primi faturası kesilir. Bu tutar da bir önceki ay alımınızdan düşülerek 90 gün sonra (90 gün vadeli çalışanlar için) yapılacak ödemeden düşülür. İlk 6 aydaki alımların ortalaması 3. aydır. Ciro priminin düşüldüğü ödeme bundan tam 11 ay sonradır. Bir eczane için ortalama 5000 TL olduğunu varsayarsak 1000 eczane için 5 Milyon TL 11 ay boyunca deponun kasasında eczaneye ulaşmayı bekler.

Yaşasın alacaklı eczanemiz…

Ciro pirimi nedir nasıl hesaplanır konuştuk ve yine başa döndük. Peki Eczacı Odası bunca belirsizlik içeren, yazılı güvencelere dayanmayan eczaneler ve depoların arasında yapılan bu ticari uygulamanın neresinde?

Ya biz göremedik ya da hiçbir yerinde...

Meslek örgütümüzün kurallarını belirlediği ve belirlenen kurallara riayet edilmesi için mücadele ettiği bir anlaşma kulağa pek hoş geliyor.

Bir fikir neden olmasın?